Változás

Úgy néz ki rövid életet élt ez a blog.

A publikálást a http://www.kitekinto.hu -n folytatom.

 

Az orosz propaganda

A napokban volt egy 4 órás élő interjú Putyinnal, amit minden állami tévé és rádió adó közvetített. A dolog lényege az volt, hogy kérdéseket lehetett feltenni, amiket nem más, mint Putyin válaszolt meg. Élőben, zsigerből. Aztán most persze kiderült, hogy az egész meg volt szervezve, előre fel voltak készítve a kérdezők, Putyinnak pedig csak meg kellett tanulnia a válaszokat. Mégsem ostromolják a tévészékházat.

Bővebben: http://kitekinto.hu/europa/2009/12/12/elre_megrendeztek_putyin_msorat

Címkék: kamu putyin élő adás

Szentpétervár - egy jól átgondolt kereszteződés

Az orosz életérzés

Címkék: orosz életérzés

Az orosz - ukrán gázvita háttere

Az utóbbi hetekben megint sokat lehetett hallani Tyimosenkó és Putyin tobzódásairól. De miről is vitatkoznak már megint?

 

Дело в том: Oroszország területén található a világ legnagyobb gáz-, a második legnagyobb szén-, valamint a nyolcadik legnagyobb olajtartaléka. Ebből adódóan ők a világ legnagyobb földgáz- és a második legnagyobb olajexportőrei. Ilyen háttérrel nem csoda, ha újra morgolódni kezd a 90-es évek elején téli álomra szenderült orosz barna maci.

Putyin hatalomra kerülésekor nem titkolta, hogy országát újra naggyá, befolyásossá teszi. (Erről tegnap előtt már írtam.) Ez irányú törekvései nagyon jól megfigyelhetők az alábbi ábrákon is:

 

 

Oroszország kőolaj kitermelése

 

Oroszország földgáz kitermelése

 

Oroszország szén kitermelése

 

Az alábbiakban látható az ország nettó exportja, vagyis az, hogy a kitermelés és a saját fogyasztása után mennyit ad el más országoknak:

 

Oroszország nettó olaj exportja

 

Oroszország nettó földgáz exportja

 

Oroszország nettó szén exportja

 

Ezekből az adatokból tökéletesen látszik, hogy a Szovjetunió szétesése után miként esett vissza, majd 2000 után milyen dinamikával indult újra a kitermelés az országban. Külön érdekesség, hogy az utóbbi egy évtizedben tapasztalható fejlődés és növekedés csak arra volt elég, hogy az 1990-es ipari termelési szint 85%-át érjék el.

Világos szürke: GDP

Sötét szürke: ipari termelés

Fekete: tőke befektetés

 

Az ország földgáztermelésének 93%-át az a Gazprom adja, amely nem csak hogy a Kreml érdekszférájába tartozik, de 2009-ben a világ harmadik legnagyobb cégévé is vált. Helyzeti és méretbeli előnyét kihasználva a Gazpromon keresztül Oroszország saját gázárpolitikát folytathat. A 2004-es év végére, a Gazprom volt az egyedüli földgáz ellátója Bosznia-Hercegovina, Észtország, Finnország, Macedónia, Lettország, Litvánia, Moldova és Szlovákia államoknak, valamint 97 százalékban biztosította Bulgária, 89 százalékban Magyarország, 86 százalékban Lengyelország gázellátását. Csehország ellátásának közel háromnegyedét adja, Törökországnak 67, Ausztriának 65, Romániának 40, Németországnak 36, Olaszországnak 27, illetve Franciaországnak 25 százalékát. Az Európai Unióba érkező földgáz 25 százalékát a Gazprom biztosítja. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gazprom)

1960-ban Moszkva csővezeték építésbe kezdett, hogy ellássa a KGST országokat energiahordozókkal. Ez volt a Дружба, azaz Barátság kőolajvezeték. Közel 30 éven keresztül ezen a köldökzsinóron keresztül jutott gázhoz és olajhoz Csehszlovákia és Magyarország is. 1993 után aztán meg kellett egyeznie Ukrajnának és Oroszországnak az új olaj és gáz árakról. A kétoldalú szerződésben végül Jelcin vállalta, hogy az ukránok olcsóbban kapják a gázt, cserébe tovább engedik a felesleget Európa irányába. Az olcsó gáznak köszönhetően Ukrajna gazdaságának alapja a gáz lett, ami azt jelenti, hogy nem csak a háztartások, de az ipar nagyrésze is ezt a számukra olcsó energiahordozót kezdte használni, alacsony hatékonysággal.

A 90-es évek végére aztán Ukrajna egyre kevésbé mutatott hajlandóságot a számlák kifizetésére, ráadásul előfordult, hogy nagyobb mennyiségű gáz tűnt el a vezeték Ukrán részén. 1995-ben a Gazprom 51% részesedést szerzett az ukrán vezetékhálózatban, Kijev tartozásáért fejébe. 1998-ban a Gazprom és az ukrán Naftogaz megállapodtak, hogy a Naftogaz tranzitdíjként gázt kap ezentúl, de ez se jelentett megoldást a problémára. 1999-ben az oroszok megint azzal vádolták az ukránokat, hogy lopják a gázt, valamint emlékeztettek, hogy Ukrajna megint 2,8 milliárd dollárral tartozik nekik. Ezt végül megint azzal oldották meg, hogy Oroszország ingyen használhatta a vezetékeket, amíg a tartozás el nem fogy.

A 2005-ben megint konfliktusba keveredtek egymással, amikor nem tudtak dűlőre jutni a 2006-os gázárakkal kapcsolatban, az oroszok ugyanis 50 dollárról 160-ra akarták emelni a gáz árát (1000 köbméterenként). Az ukránok úgy mentek volna bele a dologba, hogy cserébe áttértek a barterről készpénzes fizetésre, valamint megemelték a tranzitdíjakat is. Mivel azonban 2006. január 1.-ig nem sikerült megállapodni, az oroszok csökkentették a nyomást a vezetékben. Három nappal később aztán újraindult a gázszállítás, de nem az ukrán Naftogaznak adták azt el, hanem egy ukrán-svájci vegyes vállalatnak, 230 dolláros áron. Az olcsó ázsiai gázzal keverve végül 93 dolláros árra jöttek ki az ukránok.

2007. október 2.-ig nem is volt probléma, ám ekkor az oroszok megint leállították a gázt, mondván Ukrajna megint 1,9 milliárd dollár tartozást halmozott fel. A számlát pár nappal később kifizették. 2008. januárjában megint elkezdtek Putyinék rugózni a számla miatt, amit pár nappal később megint kiegyenlítettek.

Ez a konfliktus a mai napig fennáll. Pár nappal ezelőttig fenn állt a veszélye annak, hogy a télen megint leállíthatja Oroszország a gázszállítást. A számlát végül időben befizették. Egyelőre úgy néz ki idén télen megúszhatjuk gázvita nélkül, bár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Magyarország (a régióban egyedüliként) három hónap tartalékkal rendelkezik, ami az ipari fogyasztók korlátozásával tovább húzható.

A két évtizedes vita és gáz elzárások egyre inkább megerősítették azt a véleményt, hogy Európának alternatív megoldásokat kell keresni az energia importra. A tavalyi hosszabb leállás tudatosította a legtöbb kételkedőben is, hogy szükség van a Nabucco-ra, az Északi Áramlatra, valamint a Déli Áramlatra. Egyelőre ezeknek a projeketnek a legvalószínűbb a megvalósulása, olyannyira, hogy a Nabuccot és az Északi Áramlatot elvileg már 2010-ben elkezdik építeni.

A Nabucco Törökországból szállítana iráni és azeri gázt Ausztriába, az Északi Áramlat Oroszországból szállítana gázt a Balti-tenger alatt Németországba, a Déli Áramlat pedig szintén Oroszországból szállítana gázt Ausztriába és Olaszországba. Ezekről majd később még bővebben írok, most legyen elég ennyi.

Nabucco

 

Északi Áramlat

 

Déli Áramlat

 

Címkék: orosz ukrán gázvita

Putyin és a puszi esete

 

2006-ban Putyin a Kremlben odalépett egy kisfiúhoz és megpuszilta a hasát.

 

Később azt mondta annyira aranyos volt a kissrác, hogy meg akarta szeretgetni, mint egy kiscicát. "Az emberek odajöttek hozzám, köztük ez a gyerek is. Nagyon magabiztosnak, de ugyanakkor törékenynek tűnt. Egy magabiztos, erős, aranyos kisgyerek." akit úgy akart megszeretgetni, mint egy cicát...

 

Hát igen, ott ezért imádják és szeretik. Ha ugyanezt Berlusconi tette volna vajon mi lett volna a reakció?

Címkék: kiss putyin puszi putin

Ki ez a Putyin és miért ekkora sztár?

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (Владимир Владимирович Путин) Sztálin óta Oroszország legnépszerűbb politikusa és fekete öves judo mestere.

 

Az 1952-ben született államférfi '70 és '75 között a Leningrádi (ma Szentpétervár) Állami Egyetemen tanult nemzetközi jogot, majd KGB ügynökként 1985-től 1990-ig Németországban, Drezdában élt és dolgozott. A berlini fal leomlásának éjjelén az extázisba került emberek felgyújtották a Stasi (a keletnémet titkosszolgálat) épületét és meg akarták rohanni a villát, ahol Putyin a hírszerző pajtásaival dolgott, de Vlagyimir a kis testével megakadályozta, ezzel elkerülve a vérontást. Igazi Csákknorisz!

 

1999-ig mindenféle állami pozíciókban volt megtalálható, 1992-ben a KGB tartalékosi állományába helyezték, 1996-ban pedig doktori címet szerzett. 1999. augusztusában Borisz Jelcin miniszterelnök elzavarta Szergej Sztyepasint és bandáját, ezzel egyidőben pedig Putyint bízta meg kormányalakítással. Mikor '99 végén Jelcin váratlanul lemondott, Putyint bízták meg az ország irányításával. Gyakorlatilag itt kezdődik "Putyin atyuska"  hollywood-i sztárokat megszégyenítő celebkedése, az Oroszországi Föderáció gazdasági és politikai megerősödése.

2000-ben hivatalosan is megválasztották Oroszország elnökének, 2004-ben pedig újabb négy évvel meghosszabbították megbizatását. Az orosz alkotmány (bizony, ilyen is van nekik!) értelmében többször nem lehetett megválasztani elnöknek, alkotmányos monarchiát pedig nem volt pofája létrehozni, hogy a saját fejére tehesse a koronát, így előtérbe tolta Dmitrij Anatoljevics Medvegyev-et (Дми́трий Анато́льевич Медве́дев), ő pedig a háttérből, miniszterelnökként irányítgatja kontinensnyi országát.

Kicsit zavaros lehet a dolog, ugyanis a ruszkiknál az ELNÖK gyakorlatilag az államfő (nálunk Sólyom László tölti be ezt a posztot), a MINISZTERELNÖK pedig a kormányfő. Azzal a különbséggel, hogy az orosz elnök jóval szélesebb a hatáskörrel rendelkezik a mi államfőnknél.

 

Mára rendes Putyin-kultusz alakult ki. Nem csak hazájában, de az egész világon Fan Clubok jöttek létre, csokiputyinokat, putyinkatonákat és putyinvodkát gyártanak, mellszobrokat gyártanak, a nők pedig férfi ideálként tekintenek rá. Ezt valószínűleg élvezi is, ezért minden lehetőséget megragad, hogy szerepelhessen és izmait mutogathassa. Jó példa erre az oly sokszor emlegetett tigrisvadászat, amikor Mr. Tesztoszteron megvédett egy forgató csoportot a rájuk támadó tigristől.

 

Az eddigi betegeskedő, öreg, megtört vezetők (Gorbacsov, Jelcin) után a nép örömmel fogadta a fiatalos, sportos, egészséges Putyin színrelépését, aki nem titkolta abbéli vágyait, hogy az országot újra felvirágoztassa, a világ politikai és gazdasági életébe pedig földrajzi méreteinek megfelelő súllyal kívánja képviseltetni.

Ez máig úgy néz ki sikerült is neki. 2009-ig az Oroszországban hatalmas fejlődés ment végbe, amit főleg az energiahordozók árának emelkedése indukált. Mindehez azonban szükség volt arra a putyini politikára, ami az új évezredben addig soha nem látott gáz és olaj utáni kutatásba ölt rubel milliárdokat.

 

Tény, hogy a korrupció még mindig óriási, de az ország fejlődését az átlag ember is megérzi, életszínvonaluk folyamatosan emelkedik, ez pedig az állampolgárok elégedettségét jelenti. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy Putyin semmi féle ellenzéket nem enged szóhoz jutni. Az utóbbi években többször láthattuk a hírekben Garri Kaszparovot (Га́рри Ки́мович Каспа́ров), a sakk nagymesterből lett politikust. Kaszparov 2007-ben A Másik Oroszországért nevű párt elnökjelöltjeként indult Putyin ellen, reális esélye azonban sosem volt, tekintve, hogy Putyin mindig elvitette a rendőrökkel amikor kampányolni próbált. 

Putyin hatalmát jól jellemzi az alábbi videó, amit már egyszer megmutattam itt. Júniusban egy kisvárosi gyár dolgozói sztrájkba kezdtek, mert Oleg Gyeripaszka, az ország egyik legbefolyásosabb oligarchája nem fizetett nekik hónapok óta. A nép az utcára vonult, aminek következtében kialakult egy laza 400 kilométeres dugó. Azért érzékeljük, hogy ez nem annyira vethető össze azzal, mikor beáll a az M0.

Ez már nem tetszett Putyinnak, úgyhogy a délutáni tigrisvadászat helyett odavitette magát a helikopterével és ad-hoc jelleggel összehívott egy válság tanácsot. Oleg is ott ücsörgött és figyelt, mint egy kisgyerek, akit éppen korholnak a napköziben. Putyin mondta neki, hogy szégyelje el magát, amiért nem tudja kifizetni az emberek bérét. Oleg ezt meg is tette. Aztán odahívta magához, hogy írja alá a szerződést amiben garantálja, hogy még aznap kifizeti a ca. 250 millió forintot az örjöngő tömegnek.

A lényeg úgy 1:10-től.

"Gyere ide no... itt írd alá... ott... szégyelld magad!            ....és add vissza a tollat...."

 

 

Címkék: oroszország putyin moszkva lenin szentpétervár sztálin jelcin medvegyev pétervár

Terrortámadás Putyinland ellen?

Kisiklott pénteken egy vonat Szentpétervár és Moszkva között. 26 ember meghalt, 96 megsebesült. Ez sajnos szomorú, de eddig nem is annyira érdekes hír. Az Interfax hírügynökség szerint azonban találtak egy bombatölcsért ott, ahol az utolsó 4 kocsi lefordult a sínről. Ezt ma (szombat) más források is megerősítették.

 


 

 

 

Érdekes még, hogy 2007-ben már egyszer követtek el ezen a vasútvonalon terrortámadást, akkor 50-en sérültek meg.

A mostani baleset Бологое (Bologoye) környékén történt.

 

 

Címkék: oroszország vonatbaleset

Moszkva éjjel

 

 

Bökj rá a képekre, ha nagyban szeretnéd látni.

Címkék: éjjel night moszkva by moscow

Putyin a hip-hop versenyen

Milyen aranyosan áll ott a végén...

Címkék: putyin hip hop

Mi ez?

Naponta frissülő cikkek, képek, videók Putyin atyuska homokozójából, mert mint köztudott az oroszok már a spájzban vannak, nem árt hát megismerkedni velük.


 

 

 

 

Címkék: putyin moszkva vladimir vlagyimir moscow putin