Ki ez a Putyin és miért ekkora sztár?

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (Владимир Владимирович Путин) Sztálin óta Oroszország legnépszerűbb politikusa és fekete öves judo mestere.

 

Az 1952-ben született államférfi '70 és '75 között a Leningrádi (ma Szentpétervár) Állami Egyetemen tanult nemzetközi jogot, majd KGB ügynökként 1985-től 1990-ig Németországban, Drezdában élt és dolgozott. A berlini fal leomlásának éjjelén az extázisba került emberek felgyújtották a Stasi (a keletnémet titkosszolgálat) épületét és meg akarták rohanni a villát, ahol Putyin a hírszerző pajtásaival dolgott, de Vlagyimir a kis testével megakadályozta, ezzel elkerülve a vérontást. Igazi Csákknorisz!

 

1999-ig mindenféle állami pozíciókban volt megtalálható, 1992-ben a KGB tartalékosi állományába helyezték, 1996-ban pedig doktori címet szerzett. 1999. augusztusában Borisz Jelcin miniszterelnök elzavarta Szergej Sztyepasint és bandáját, ezzel egyidőben pedig Putyint bízta meg kormányalakítással. Mikor '99 végén Jelcin váratlanul lemondott, Putyint bízták meg az ország irányításával. Gyakorlatilag itt kezdődik "Putyin atyuska"  hollywood-i sztárokat megszégyenítő celebkedése, az Oroszországi Föderáció gazdasági és politikai megerősödése.

2000-ben hivatalosan is megválasztották Oroszország elnökének, 2004-ben pedig újabb négy évvel meghosszabbították megbizatását. Az orosz alkotmány (bizony, ilyen is van nekik!) értelmében többször nem lehetett megválasztani elnöknek, alkotmányos monarchiát pedig nem volt pofája létrehozni, hogy a saját fejére tehesse a koronát, így előtérbe tolta Dmitrij Anatoljevics Medvegyev-et (Дми́трий Анато́льевич Медве́дев), ő pedig a háttérből, miniszterelnökként irányítgatja kontinensnyi országát.

Kicsit zavaros lehet a dolog, ugyanis a ruszkiknál az ELNÖK gyakorlatilag az államfő (nálunk Sólyom László tölti be ezt a posztot), a MINISZTERELNÖK pedig a kormányfő. Azzal a különbséggel, hogy az orosz elnök jóval szélesebb a hatáskörrel rendelkezik a mi államfőnknél.

 

Mára rendes Putyin-kultusz alakult ki. Nem csak hazájában, de az egész világon Fan Clubok jöttek létre, csokiputyinokat, putyinkatonákat és putyinvodkát gyártanak, mellszobrokat gyártanak, a nők pedig férfi ideálként tekintenek rá. Ezt valószínűleg élvezi is, ezért minden lehetőséget megragad, hogy szerepelhessen és izmait mutogathassa. Jó példa erre az oly sokszor emlegetett tigrisvadászat, amikor Mr. Tesztoszteron megvédett egy forgató csoportot a rájuk támadó tigristől.

 

Az eddigi betegeskedő, öreg, megtört vezetők (Gorbacsov, Jelcin) után a nép örömmel fogadta a fiatalos, sportos, egészséges Putyin színrelépését, aki nem titkolta abbéli vágyait, hogy az országot újra felvirágoztassa, a világ politikai és gazdasági életébe pedig földrajzi méreteinek megfelelő súllyal kívánja képviseltetni.

Ez máig úgy néz ki sikerült is neki. 2009-ig az Oroszországban hatalmas fejlődés ment végbe, amit főleg az energiahordozók árának emelkedése indukált. Mindehez azonban szükség volt arra a putyini politikára, ami az új évezredben addig soha nem látott gáz és olaj utáni kutatásba ölt rubel milliárdokat.

 

Tény, hogy a korrupció még mindig óriási, de az ország fejlődését az átlag ember is megérzi, életszínvonaluk folyamatosan emelkedik, ez pedig az állampolgárok elégedettségét jelenti. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy Putyin semmi féle ellenzéket nem enged szóhoz jutni. Az utóbbi években többször láthattuk a hírekben Garri Kaszparovot (Га́рри Ки́мович Каспа́ров), a sakk nagymesterből lett politikust. Kaszparov 2007-ben A Másik Oroszországért nevű párt elnökjelöltjeként indult Putyin ellen, reális esélye azonban sosem volt, tekintve, hogy Putyin mindig elvitette a rendőrökkel amikor kampányolni próbált. 

Putyin hatalmát jól jellemzi az alábbi videó, amit már egyszer megmutattam itt. Júniusban egy kisvárosi gyár dolgozói sztrájkba kezdtek, mert Oleg Gyeripaszka, az ország egyik legbefolyásosabb oligarchája nem fizetett nekik hónapok óta. A nép az utcára vonult, aminek következtében kialakult egy laza 400 kilométeres dugó. Azért érzékeljük, hogy ez nem annyira vethető össze azzal, mikor beáll a az M0.

Ez már nem tetszett Putyinnak, úgyhogy a délutáni tigrisvadászat helyett odavitette magát a helikopterével és ad-hoc jelleggel összehívott egy válság tanácsot. Oleg is ott ücsörgött és figyelt, mint egy kisgyerek, akit éppen korholnak a napköziben. Putyin mondta neki, hogy szégyelje el magát, amiért nem tudja kifizetni az emberek bérét. Oleg ezt meg is tette. Aztán odahívta magához, hogy írja alá a szerződést amiben garantálja, hogy még aznap kifizeti a ca. 250 millió forintot az örjöngő tömegnek.

A lényeg úgy 1:10-től.

"Gyere ide no... itt írd alá... ott... szégyelld magad!            ....és add vissza a tollat...."

 

 

Címkék: oroszország putyin moszkva lenin szentpétervár sztálin jelcin medvegyev pétervár

A bejegyzés trackback címe:

https://napiorosz.blog.hu/api/trackback/id/tr561557836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása